Preventief temperatuur opmeten tegen corona op de werkvloer binnen de regels van privacywetgeving

19 mei 2020

Preventief temperatuur opmeten tegen corona op de werkvloer, hoe werkt dat in relatie tot de privacywet?

De werkgever doet zijn best om het coronavirus buiten de deur te houden. Medewerkers werken massaal vanuit huis, maar er zijn bedrijven waarbij dat niet zomaar kan. Een van de middelen die dan ingezet kan worden is het opmeten van temperatuur en controleren op griepverschijnselen aan de ingang. Maar mag dit zomaar? In deze blogpost vertellen we wat wel en wat niet kan binnen de privacywet Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

 

Medische gegevens verwerken

Grote verwarring onder werkgevers: Op 24 april verkondigde de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) dat temperaturen niet zomaar mag en dat bedrijven hiermee in overtreding waren. Echter, mede nadat wij in overleg zijn gegaan met de AP, kwam de AP op 8 mei hierop terug: onder strenge voorwaarden is temperaturen toch toegestaan binnen de AVG. Waardoor deze ommekeer? Het verschil zit hem in het ‘verwerken’ van de informatie. Het is verboden om de temperatuur (medische gegevens) van een persoon door te geven of ergens te registreren. Het enkel meten van de temperatuur met een oor thermometer (onder voorwaarden) valt niet onder de AVG.

De werkgever mag dus niets vastleggen over de gezondheid van de werknemer. De werkgever mag ook niet zelf de temperatuur aflezen, dit moet gedaan worden door opgeleid medisch personeel. Tenslotte mag ook het resultaat van de test niet openbaar worden gemaakt. Hieronder valt ook een persoon die positief getest wordt en vervolgens langs een rij mensen terug moet lopen naar de ingang. Hieruit zouden collega’s kunnen herleiden dat deze persoon ziek is.

Gebruik thermische camera

Ook het gebruik van een thermische camera is niet erg geschikt om te controleren op koorts. De camerabeelden moeten immers bekeken worden om te beoordelen of iemand een verhoging heeft. Dit wordt vaak gedaan door vast beveiligingspersoneel of werknemers van de werkgever. Daarbij worden de beelden ook nog veelal doorgegeven via wifi of 4G en opgeslagen op een recorder.

Dit is niet toegestaan volgens de AVG, omdat de personen met hun gezicht en temperatuur duidelijk herkenbaar in beeld komen en worden vastgelegd. Zij zijn daardoor in veel hogere mate herkenbaar (herleidbaar) voor de werkgever die door de beelden te bekijken kan weten om wie het gaat.

In de controlepost wordt de temperatuur gemeten als controle op koorts/griepverschijnselen

AVG-verantwoord temperaturen in de praktijk

Hoe kan het dan wel? We beschrijven een AVG-verantwoorde methode van temperaturen. Het voorbeeld wat we hierbij gebruiken is een triage controlepost die sinds eind maart bij een aantal van onze opdrachtgevers operationeel ingezet is.

Het meten van de temperatuur en controleren op ziekteverschijnselen vindt plaats in een speciale semipermanente tent. Deze staat voor de hoofdingang van het bedrijf. Met schermen zijn hierin aparte ruimtes gecreëerd, zodat de controle zonder zicht vanaf buiten kan plaatsvinden. Personen die het bedrijf willen betreden worden ontvangen zonder dat ze hun naam noemen of zich legitimeren.

risk safety - triage controlepost

Vervolgens vindt contactloos de controle plaats. De temperatuur wordt gemeten door een opgeleide, medisch zorgverlener met behulp van een oor thermometer. De medisch zorgverlener draagt beschermingsmiddelen en verwisselt na iedere meting de tube van de oor thermometer. Na goed bevinden ontvangt de persoon een polsbandje en kan via de achterkant doorlopen naar de ingang van het bedrijf. Bij de toegangscontrole toont de persoon het polsbandje van die dag en kan het bedrijf betreden.

Als een persoon positief is getest en koorts of griepverschijnselen heeft, dan wordt hij/zij verzocht om via een aparte uitgang (uit het zicht van anderen) de controlepost te verlaten en naar huis te gaan. Thuis kan deze persoon zich op de normale en gebruikelijke manier ziek-melden. Er worden nergens gegevens genoteerd over de uitslag van de controle. Er wordt alleen bijgehouden hoeveel personen er dagelijks worden gecontroleerd.

Meer informatie

Meer informatie over onze manier van temperatuur opmeten of gelijk een offerte voor een Triage controlepost aanvragen? Neem dan direct contact op met een van onze adviseurs via 020-4460665

Gerelateerde berichten

Zomervakantie 2021

Zomervakantie 2021

Voor regio Noord begint maandag officieel de vakantieperiode. Wij wensen iedereen een hele fijne en veilige zomervakantie! Uiteraard blijven wij de hele zomer 24/7 bereikbaar, want risico's hebben...

Lees meer
Risk Safety behaalt ISO 9001 certificering

Risk Safety behaalt ISO 9001 certificering

Risk Safety heeft het ISO 9001:2015 certificaat ontvangen van TÜV Rheinland. ISO 9001 is een internationaal erkende norm op het gebied van kwaliteitsmanagement, die gericht is op het continue...

Lees meer